Jednání s NRCS – zhodnocení dosavadní spolupráce, průběhu stavby a spolupráce budoucí

Během pobytu v Kashitu měly Marta s Anežkou celkem tři jednání se zástupci místní neziskové organizace New Renato Community Society (NRCS). Ke konci dvou posledních se připojil i Petr, když se vrátil ze stavby.

Dosavadní spolupráce fungovala dobře. Vzhledem k slabé místní wifi jsme se domluvili, že aktuality z místa činu a výroční zprávu budou posílat lidé, kteří to s IT technikou umějí lépe.

Při hodnocení průběhu stavby první budovy SŠ se obě strany shodly, že tato etapa nakonec probíhala ve velmi zrychleném tempu. Všichni jsme chápali, že příčinou toho všeho byly dva měsíce zpožděné cihlovačky a zároveň závazek dostavět dílnu do konce září, jinak bychom museli vracet peníze UNDP. Pro příští etapu stavby jsme proto dali NRCS na výběr ze dvou menších staveb: zda chtějí postavit část učebního bloku (základová deska, učebna a kabinet), nebo multifunkční dům (prototyp rodinného domu a zároveň místo pro ubytování dobrovolníků, kteří budou stavět SŠ). NRCS si vybralo druhou možnost. Toto léto se místní dobrovolníci naučili vyrábět kvalitní cihly na našich cihlovačkách a touto stavbou zlepšíme jejich dovednost stavět celé rodinné domy. Tím by mohli mít víc zakázek a přinášet tak zisk i místní komunitě. Ta by se tak podílela na financování střední školy v rámci svých možností.

Dále bylo třeba domluvit podmínky používání nově postavené dílny, nářadí, dvou cihlovaček a auta. Vše kromě auta dostala NRCS darem (podmínka grantu od UNDP), auto jí bylo propůjčeno. Všechno ale za podmínky, že to musí používat (nepoužívaný stroj se ničí sám o sobě) a musí si pokrýt provozní náklady. Bylo pro nás štěstím, že na poslední týden přijela do Kashitu poslední dobrovolnice Šárka, která s nimi tyto provozní náklady pro jistotu probrala, a i to, z čeho je zaplatit.

NRCS také zřídí v Zambii bankovní účet speciálně pro střední školu v Kashitu, aby bylo možné na školu darovat i tam.

Poslední schůze začala ve 21:00 a skončila v 0:18 v den, kdy se slavnostně otevírala první postavená budova SŠ – dílna. V posledních dnech jsme s NRCS též psali žádost o grant na ambasádu ČR v Lusace.

Comments are closed.

 

PODPOŘIT
STŘEDNÍ
ŠKOLU