Ministr zahraničních věcí Zambie navštívil staveniště střední školy v Kashitu

Díky “zatoulaným” cihlovačkám se o projektu stavby SŠ v Kashitu dozvěděl i Ministr zahraničních věcí Zambie Hon Stanley Kasongo Kakubo. Navštívil staveniště, poznal místní komunitu New Renato a samozřejmě i naše stavaře z Realizačního teamu ICWD ČVUT . Zkusil si též cihly vylisovat na našich cihlovačkách.

Jak návštěvu popsali stavaři z Realizačního teamu ICWD ČVUT?: 

Před časem nás jednání o osudu našich cihlovaček zavedla až k zambijskému ministru zahraničí. Ten pochází právě z oblasti Kashitu, a tak se rozhodl, že naše staveniště při jedné ze svých cest navštíví. V úterý odpoledne jsme tak měli tu čest seznámit se nejen s ním, ale i dalšími z ministerské delegace, například dorazil i starosta blízkého města Kapiri, kam často jezdíme na nákupy. Nechyběli ani zástupci médií.

Byla to velká akce jak pro nás, tak pro místní, kteří se s panem ministrem nadšeně fotili. Za doprovodu zpívajících žen z Kashitu jsme s celou delegací došli na staveniště. Stavební firma i místní dobrovolníci byli v plné práci a členové delegace si mohli vedle teorie sami vyzkoušet výrobu cihel. Technologie je zaujala zejména svou jednoduchostí a tím, že cihly nepotřebují vypálení a díky tomu nepřispívají k místnímu problému odlesňování. Pan ministr zároveň ocenil možnost zlepšit díky cihlovačkám obydlí pro místní a další pracovní příležitosti.

Po prohlídce staveniště došlo na prezentaci o celém projektu i o aktivitách místní neziskové organizace New Renato Community Society.

Setkání bylo zakončené krátkým proslovem k místním lidem, kteří neúnavně celou událost doprovázeli zpěvem a bubnováním. Pan ministr také slíbil, že dorazí, až bude stavba hotová.

Příjemná atmosféra celé akce nás všechny nabila novou energií. Pan ministr je velký sympaťák.

Comments are closed.

 

PODPOŘIT
STŘEDNÍ
ŠKOLU